De Europese beurzen zakten dinsdag in de loop van de ochtendhandel licht in het rood. Beleggers deden een stapje terug na de sterke koerswinsten sinds vrijdag. De olieprijzen leverden een flink deel van de eerdere sterke winsten in na berichten dat oliekartel OPEC en Rusland de olieproductie gaan bevriezen.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel licht lager op 403,78 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 614,94 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt daalden de graadmeters tot 0,6 procent.

Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, en Rusland hebben afgesproken dat ze hun productie gaan handhaven op het niveau van januari. Hoewel de productie toen op recordniveaus lag, wordt de stap gezien als een opmaat naar een gezamenlijke strategie van de OPEC en Rusland om de lage olieprijzen aan te pakken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie was 1,8 procent hoger op 29,97 dollar, na eerder 31,53 dollar te hebben aangetikt. Een vat Brentolie werd verhandeld voor 34,17 dollar (plus 2,3 procent), waar eerder een hoogste dagkoers van 35,55 dollar werd neergezet.

Vertrouwen Duitse beleggers gekelderd

Verder werd bekend dat het Duitse beleggersvertrouwen in februari is gekelderd vanwege de aanhoudende onrust op de beurzen. De ZEW-index, die het vertrouwen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, zakte van 10,2 in januari naar 1,0 deze maand. Economen voorspelden gemiddeld een afname tot een stand van 0,0.

Het is de laagste stand van de ZEW-index sinds oktober 2014. Naast de onrust op de beurzen zorgden ook de zwakkere groei van China en de sterk dalende olieprijzen voor nervositeit bij Duitse beleggers.

De DAX-index in Frankfurt is sinds begin dit jaar al bijna 15 procent aan waarde kwijtgeraakt.

Shell wint, KPN iets in de min

In de AEX was Shell de grootste stijger met een plus van 2,9 procent, gevolgd door tankopslagbedrijf Vopak (plus 2,2 procent). Verzekeraar Delta Lloyd sloot de rij met een min van 4,1 procent.

KPN verloor 0,2 procent na bekendmaking van een fusie van de Nederlandse activiteiten van Liberty Global en Vodafone. Daardoor ontstaat een geduchte concurrent voor KPN.

KBC denkt dat het nieuwe bedrijf samen met marktleider KPN de meeste autonome groei zal kunnen aantrekken, waardoor kleinere concurrenten als Tele2 en T-Mobile Nederland het lastig zullen krijgen.

ABN Amro meldde dat de overeenkomst in eerste instantie gunstig is voor KPN omdat de partijen tijd nodig hebben om de zaken op orde te krijgen en er een concurrent wordt verwijderd van de markt. Op langere termijn kan KPN echter te maken krijgen met fellere concurrentie van de nieuwe speler, met name op de consumentenmarkt.

Overname Sligro

In de MidKap ging groothandels- en supermarktbedrijf Sligro aan kop met een winst van 4,5 procent. Sligro kondigde de overname van de Belgische branchegenoot Java Foodservice aan.

In Londen ging Anglo American 5,5 procent omlaag. De mijnbouwer leed vorig jaar een miljardenverlies vanwege de sterk gedaalde grondstofprijzen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl